Ilmastonmuutos

Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa jo nyt, myös meillä Suomessa. Voimme kuitenkin edelleen hillitä ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Ilmakehämme toimii kuten kasvihuone. Ilmakehässä olevat kaasut päästävät läpi auringon säteet, mutta estävät osaa lämmöstä karkaamasta takaisin avaruuteen. Ilmiö mahdollistaa elämän maapallolla. Ihmisen toiminnan seurauksena lämmön karkaamista estävät kaasut lisääntyvät kuitenkin voimakkaasti. Fossiiliset polttoaineet, kuten öljy, kivihiili ja maakaasu, aiheuttavat kolme neljäsosaa kasvihuonekaasupäästöistä.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportin mukaan ilmaston lämpeneminen on vielä mahdollista rajata 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Toistaiseksi päästövähennystavoitteet ovat riittämättömiä. Nykytoimilla maapallon keskilämpötila nousisi arviolta kolmeen asteeseen tai korkeammalle. Jo 1,5 asteen rajan ylittäminen tarkoittaisi katastrofaalisia seurauksia luonnolle.

Ilmasto on lämmennyt keskimäärin jo reilun asteen esiteollisesta ajasta, mutta arktisilla alueilla lämpeneminen on kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla maailmassa.

Lähde: https://wwf.fi/uhat/ilmastonmuutos/

Ilmastonmuutos ilmiönä

Käynnissä oleva ihmiskunnan aiheuttama ilmastonmuutos aiheutuu lähinnä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin (CO2) määrän lisääntymisestä ilmakehässä. Mikäli päästöt kasvavat nykytahtia, kasvihuoneilmiön voimistuminen nostaa maapallon keskilämpötilaa vuosisadan loppuun mennessä vajaasta kahdesta kuuteen astetta. Muutokset sateissa aiheuttavat toisaalla lisääntyvää kuivuutta ja toisaalla lisääntyviä tulvia.

Lähde: https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/962d9aa2-e7e3-4df5-89a2-9f1f653e0d4e/ilmastonmuutos-ilmiona.html

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on yksi vaikeimpia globaaleja ympäristöongelmia. Sen hillitseminen ja väistämättömiin muutoksiin sopeutuminen tulee olemaan nykyiselle ja tuleville sukupolville hyvin haastava tehtävä. Maataloudella ja metsillä on omat ratkaisevan tärkeät osansa sekä ongelmien ratkaisemisessa, että niihin sopeutumisessa.

Kasvihuoneilmiö

Ilmastonmuutoksen taustalla on maapallon lämpötilaa säätelevän kasvihuoneilmiön voimistuminen, joka on johtanut maapallon keskilämpötilan nopeaan nousuun. Jokainen kolmekymmenvuotiskausi on arvioitu olleen edellistä lämpimämpi. Ilmiön voimistumisen pääasiallisena syynä on kasvihuonekaasujen vapautuminen ilmakehään ihmisen toimesta. Suurin päästöjen lähde on fossiilisten polttoaineiden käyttö, mutta myös metsien raivaus, ruuantuotanto, jätteiden käsittely ja luonnonvarojen kulutus lisäävät kasvihuonekaasujen määrää ilmakehässä.

​​​​​​​

Maapallon keskilämpötilan on arvioitu nousseen jo lähes asteen verran vuodesta 1880. Hallitusten välinen ilmastopaneeli (IPCC) on arvioinut, että ilman merkittäviä päästövähennyksiä, maapallon keskilämpötila voi nousta tämän vuosisadan loppuun mennessä 1,1-6,4 astetta. Yli kahden asteen nousu tarkoittaisi vakavia riskejä ekosysteemeiden ja ihmisten kykyyn sopeutua muutokseen.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat arvaamattomia ja vaikeasti ennustettavia. Jo nykyinen yhden asteen nousu on muokannut veden kiertokulkua, aiheuttanut sekä kuivuutta että tulvia, vähentänyt lumipeitteisyyttä ja muuttanut merivirtoja. Tulevaisuudessa vaikutukset voimistuvat entisestään ja kohdistuvat yhä enemmän ruuantuotantoon, luonnon monimuotoisuuteen sekä ihmisten elinolosuhteisiin lähinnä heikentävästi.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat myös Suomeen, mutta eivät yhtä voimakkaasti kuin esimerkiksi päiväntasaajaa lähempänä oleviin maihin. Ilmastonmuutos voi parhaimmillaan pidentää kasvukautta ja mahdollistaa kasvinviljelyn yhä pohjoisempana, mutta pahimmillaan myös lisätä vieraslajien ja kasvitautien tuhoa metsissä ja maataloudessa, voimistaa sään ääri-ilmiöitä, tulvia, kuivuutta, myrskyjä ja niiden aiheuttamia tuhoja.

Lähde: https://www.mtk.fi/ilmasto


Fitnet.fi

FitNet tarjoaa monipuolisia ja tehokkaita nettivalmennuksia, jotka keskittyvät erityisesti painonhallintaan ja hyvinvointiin. FitNetin kantava voima ja päävalmentaja on fitness –urheilun ja ravintotieteen ammattilainen Linda Manuella, jolla on vuosien kokemus tuloksellisesta valmennustyöstä liikunnan parissa.

Jolie.fi

Jolie on Suomen suurin luonnonkosmetiikkatalo, kauneuden ja hyvinvoinnin edelläkävijä, joka tunnetaan erityisen hyvästä ja tinkimättömästä ekosertifioidusta luksusluonnonkosmetiikasta.

Voglia.fi

Vastuulliset ja eettisesti valmistetut tuotteet, joissa laaja kokovalikoima (32-48).

Voglia – Suomalaista suunnittelua vuodesta 1983

Voglia on kotimainen Virtasen perheen perustama perheyritys, joka myy ja valmistaa laajan malliston naistenvaatteita. Vaatteiden suunnittelun lähtökohta on istuvuudessa, ajattomuudessa ja laadussa. Voglian ytimessä ovat vastuullisuus ja eettisyys; tuotantoa onkin varsin kattavasti avattu verkkosivuilla. Suomessa Voglialla on 11 omaa myymälää sekä verkkokauppa, joka toimii myös kansainvälisesti.

Ison brändiuudistuksen aloittaneen Voglian toimitusjohtajaksi nousi syksyllä 2019 Katriina Virtanen, joka edustaa Virtasen perhettä kolmannessa sukupolvessa, ja vahvasti kasvanut verkkokauppa on kaiken toiminnan keskiössä

Verynice

Me Very Nicella uskomme, että farkut + peppu = farkkupeppu! 

  • Valmistamme farkkuja eri muotoisille vartaloille ja uskomme, että sinun ja yleisösi luottofarkkusi ovat täällä meillä Viitasaarella odottamassa sinua.
  • Farkkumme suunnittelussa ja kaavoituksessa on huomioitu eri vartalotyyppien vaatimat ominaispiirteet sekä naiselliset kurvit ja muodot.
  • Kaikki tuotteemme suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan omalla tehtaallamme Viron Valgassa.
  • Haluamme, että jokainen nainen tuntee oman olonsa rohkeaksi farkkumimmiksi ja on ylpeä kehostaan.