Ilmastopaneeli: Pohjois-Karjala maakunnallisen ilmastotyön uranuurtaja

Tuoreen Ilmastopaneelin SUOMI-hankkeen synteesiraportissa kiitellään Pohjois-Karjalan ratkaisukeskeistä ja sopeutuvaa lähestymistapaa ilmastohaasteen hoitamisessa.

Ilmastonmuutokseen sopeutumisen ohjauskeinot, kustannukset ja alueelliset ulottuvuudet -raportti julkaistiin torstaina 23.9.2021. Pohjois-Karjalassa tehty ilmastotyö ja maakunnan uusi ilmasto- ja energiaohjelma saa siinä positiivista huomiota:

– Ilmasto- ja energiaohjelman lähtökohtana on maakunnan aiemman ilmastotyön tapaan etsiä maakunnan vahvuuksia ja ratkaisuja, joilla ilmastoasioihin voitaisiin tarttua. Näistä hyvänä esimerkkinä ovat uusiutuvaan energiaan perustuvat ratkaisut. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisten terveyteen sekä vesistöjen hyvin vointiin on myös nostettu ohjelmassa esille, raportissa todetaan.

– Maakunnan ilmastotyölle on koko ajan ollut leimallista se, että ilmastonmuutoksen hillinnän keinoista ja tarpeista pyritään hakemaan mahdollisuuksia tehdä asiat paremmin ja uutta elinvoimaa luoden sen sijaan, että keskityttäisiin rajoituksiin ja uhkien korostamiseen, sanoo metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Pitkänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Pohjois-Karjala liittyi Hiilineutraalit kunnat (HINKU) -verkoston maakuntajäseneksi vuonna 2020. Maakunnan 13 kunnasta kahdeksan on HINKU-kuntia. Mukana ovat Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu ja Tohmajärvi.

Pohjois-Karjala on ainutlaatuinen alue kansallisesti ja myös kansainvälisesti, koska HINKU-kunnat kattavat yli 80 prosenttia maakunnan pinta-alasta ja 84 prosenttia väestöstä.

HINKU-hankkeessa päätavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Karjalassa kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 2007 ja 2019 välisenä aikana keskimäärin 29 prosenttia.

– Osallistuminen HINKU-verkostoon on edistänyt maakunnan ilmastotyötä ja lisännyt työn tavoitteellisuutta. Ilmastoraportti tuo lisää tietoa käynnissä olevan Ilmasto- ja energiaohjelman 2030 toimenpidesuunnitelman tekemiseen, Sari Pitkänen sanoo.

Maakunnan ilmasto- ja energiaohjelmassa linjataan, että Pohjois-Karjala on ilmastokestävyyden edelläkävijä vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastopaneelin raportti: https://www.ilmastopaneeli.fi/wp-content/uploads/2021/09/SUOMI-raportti_final.pdf

Tiedote ilmastopaneelin raportista: https://www.ilmastopaneeli.fi/tiedotteet/ilmastopaneelin-raportti-alueellinen-ilmastonmuutostieto-tukee-sopeutumistyota-suomessa/

Vastaa