Maailman hienoimmasta luksussedanista tuli vihreämpi: uusi Bentley Flying Spur ladattava hybridi

Malliston uusin luksusmalli vie Bentley Motorsia kohti sähköistymistä. Uusi Flying Spurin ladattava hybridi perustuu menestyksekkääseen kolmannen sukupolven Flying Spuriin ja se on edistyksellisen voimalinjansa ansiosta tähän mennessä ekologisin Bentley. Kasvava hybridimallisto on osa Bentleyn tavoitetta muuttua hiilidioksidineutraaliksi yhtiöksi ja maailman johtavaksi kestävän kehityksen luksusautovalmistajaksi.

Uusi ladattava hybridi todistaa, että autojen sähköistyminen ei edellytä kompromisseja ylellisyyden tai suorituskyvyn suhteen. Polttomoottorin ja sähkömoottorin hienostunut yhdistelmä toimii tyylikkäästi ajotilasta ja -tyylistä riippumatta. Uusi voimalinja yhdistää 2,9-litraisen V6-bensiinimoottorin edistykselliseen sähkömoottorin. Tuloksena on 544 hevosvoiman yhteisteho ja 750 Nm vääntö – teho on lisääntynyt selvästi Bentayga Hybridistä. Uusi Flying Spur on kaikkien aikojen taloudellisin Bentley ja sen kokonaistoimintamatka yli 700 kilometriä.

Huikean tehoreservin, mahtavan väännön ja nopean kaasunvasteen ansiosta uusi hybridimalli ei juurikaan häviä kiihdytyksessä Flying Spur V8:lle (0-100 km/h 4,3 sekuntia). Uuden voimalinjan ansiosta polttoaineenkulutus on pienentynyt merkittävästi, mutta suorituskyky on Bentleyn tuttuun tapaan vaivatonta ja hienostunutta.

Kuljettaja ja matkustaja saavat käyttöönsä luokkansa johtavan valikoiman älykkäästi ja intuitiivisesti toimivia varusteita. Flying Spur Hybridin palvelut ulottuvat nyt myös akuston toimintaan (My Battery Charge), matkustamon mukavuuteen (My Cabin Comfort) ja käyttötilastoihin (My Car Statistics).

Kuljettajalle on tarjolla uutta tietoa sähköisestä ajamisesta, jarrutusenergian talteenotosta sekä polttomoottorilla liikkumisesta. Automaattinen start-stop-toiminto on korvattu kolmella sähköisen ajamisen asetuksella: EV-, Hybrid- ja Hold-ajotilat, jotka mahdollistavat akuston käytön optimoinnin matkan aikana. Auto lähtee aina liikkeelle täyssähköisessä EV-tilassa, joka sopii erityisen hyvin kaupunkiliikenteeseen ja lyhyille matkoille.

Infotainment-näytöltä voi tarkastella sekä auton energiavirtoja ja käyttötilastoja että asettaa ajastuksia. Sähköisen ajamisen tietoja kuten toimintamatkaa, akkujen tilaa ja latausinformaatiota voi seurata mittariston lisäksi myös tuulilasinäytöltä ja keskinäytöltä. 

Ulkoisesti Flying Spur Hybridin erottavat tavallisesta mallista etulokasuojan alaosan Hybrid-merkki, neljä ovaalin muotoista pakoputkea ja takalokasuojan latausluukku.   

Ekologinen voimalinja

Taloudellisen moottorin ja edistyksellisen sähkömoottorin yhdistelmä tarjoaa vastaavaa joustavuutta ja käytännöllisyyttä, joka on tuttua W12- ja V8-voimalinjoista. Voimalinja on nopeasti reagoiva ja ajokokemus on yhtä aikaa sekä mukaansatempaava että erittäin hienostunut.   

Uuden 2,9-litraisen V6-moottorin design noudattaa nelilitraisen V8-moottorin perusratkaisuja, mutta 150 hevosvoiman litrateho on suurempi kuin V8:ssa. Moottori tuottaa 416 hevosvoimaa ja jopa 550 Nm väännön aina 5650 kierroksen pyörimisnopeuteen saakka. Twin-scroll-turboahtimet ja ensimmäiset katalysaattorit on sijoitettu moottorin V-kulman keskelle. Ruiskutuskuvio ja palotapahtuma on optimoitu asentamalla ruiskutussuuttimet ja sytytystulpat keskelle palotilaa. Nokka-akselien ajoitus on säädettävä ja säätöalue on enimmillään 50 astetta.

Edistyksellinen sähkömoottori sijaitsee voimansiirron ja moottorin välissä. Kestomagnetoidun synkronimoottorin täysi 400 Nm vääntö on käytettävissä välittömästi liikkeelle lähdettäessä. Moottorin teho on 136 hevosvoimaa, äänetön kiihtyvyys ja nopea vaste kompensoivat turboahtimen toimintaan usein yhdistetyt viiveet.

Sähkömoottori saa energiansa 14,1 kilowattitunnin litiumioniakusta ja se latautuu täyteen parhaimmillaan kahdessa ja puolessa tunnissa. Auton tehoelektroniikka syöttää suurjänniteakkuun varastoidun energian moottoreille ja auton 12 voltin sähköjärjestelmään.

Hybridivoimalinja kiihdyttää Flying Spur Hybridin sadan kilometrin tuntinopeuteen 4,3 sekunnissa – V8-versio on vain 0,2 sekuntia nopeampi. Huippunopeus on 285 km/h. Voimalinja on kaikkien aikojen ekologisin pienentyneiden hiilidioksidipäästöjen ja alhaisemman polttoaineenkulutuksen ansiosta – viralliset tyyppihyväksyntäluvut odottavat vielä tällä hetkellä vahvistusta

Hienostuneesti integroitua teknologiaa 

Flying Spur Hybridin sisustus on onnistunut yhdistelmä uusinta integroitua tekniikkaa, kauniita materiaaleja ja taidokasta muotoilua yhdistettynä lataushybriditeknologiaan. Erillisellä painikkeella valitaan sähköinen ajotila – EV, Hybrid tai Hold. Näiden avulla kuljettaja voi matkan aikana hallita akuston käyttöä – tosin tämän tehtävän voi hoitaa myös auto täysin automaattisesti.  

EV-ajotila – täyssähköinen ajotila on valittuna aina, kun auto käynnistyy. Se maksimoi sähköisen ajokokemuksen ja sopii parhaiten kaupunkiliikenteeseen ja lyhyemmille matkoille.

Hybrid-ajotila optimoi taloudellisuuden ja toimintamatkan hyödyntäen älykästä navigointijärjestelmää. Tämä ajotila on räätälöity pidempiä matkoja varten, jolloin täyssähköistä ajotilaa ja rullaamista käytetään ennakoivasti navigointijärjestelmän antamien ohjeiden mukaan. Matkan kuluessa energian käyttöä optimoidaan koko ajan ja akkukapasiteettia säästetään käytettäväksi silloin, kun siitä on eniten hyötyä – kuten kaupunkialueelle saavuttaessa. Perille pyritään saapumaan akku tyhjänä kokonaistaloudellisuuden maksimoimiseksi.

Hold-ajotilassa poltto- ja sähkömoottoria käytetään tasapainoisesti, jotta akun varaustila säilyisi myöhempää tarvetta varten. Hold on oletuksena myös kuljettajan valitessa Sport-ajotilan jatkuvaa sähköistä tehostusta ja energian talteenottoa varten.

Flying Spur Hybridin mukana tulevat kaikki tarpeelliset latauskaapelit, joilla autoa voi ladata niin kotona, töissä kuin julkisissa latauspisteissäkin. Vakiovarusteiden lisäksi saatavilla on myös ilman lisäkustannuksia Bentley-suojakotelo latauslaitteen ja kaapelin säilyttämistä varten.   

Laajennettu palveluvalikoima

Kuljettaja ja matkustajat saavat Flying Spur Hybridin mukana käyttöönsä luokkansa johtavan valikoiman älykkäitä ja intuitiivisia varusteita. Sisäänrakennetun SIM-kortin ansiosta My Bentley -palvelujen käyttöön ei tarvita enää käyttäjien omaa dataliittymää. Jatkuvasti kehitettävät My Bentley -palvelut ovat käytettävissä autossa sisällä ja sen ulkopuolella sekä Apple iOS- että Android-mobiililaitteille saatavilla olevalla sovelluksella.

Etäpalveluita käytetään My Bentley -sovelluksella, joka mahdollistaa mm. auton paikantamisen, lukitsemisen ja käyttötilastojen seuraamisen. Käytettävissä ovat seuraavat palvelut:

My Car Statistics tarjoaa yleiskatsauksen auton tietoihin. Voit selata viimeisiä matkatietoja, matkamittaria, keskinopeutta, matka-aikaa ja sähkön- ja polttoaineenkulutusta. 

My Battery Charge mahdollistaa latauksen käynnistämisen etänä aina, kun auto on kytkettynä latauslaitteeseen. Asettamalla halutun lähtöajan auto säätää latausta niin, että akut ovat lähtöhetkellä täynnä.

My Cabin Comfort mahdollistaa matkustamon viilentämisen tai lämmittämisen 22 asteen optimilämpötilaan ennen lähtöä. 

Erottuvat Flying Spur Hybrid -tyylivalinnat

Vakiona Flying Spur Hybrid on saatavana seitsemän erilaista, huolellisesti auton tyyliin ja luonteeseen sovitettua Bentley-ulkoväriä. Laajennetussa värivalikoimassa on tarjolla yli 60 eri vaihtoehtoa, mukaan lukien Mulliner- ja erikoistilausvärit. Kirkkaan kromipaketin vaihtoehtona on modernin tyylikäs Blackline Spesification, jonka mukana tulee mm. musta versio keulan Flying B -tunnuksesta.

Ulkoisesti uuden Flying Spur -mallin erottavat aiemmista etulokasuojan Hybrid-merkki, neljä ovaalin muotoista pakoputkea ja vasempaan takalokasuojaan luukun taakse kätkeytyvä latausliitin. Autoon voi valita 20” vakiovanteiden lisäksi 22” Mulliner-vanteet kolmella eri viimeistelyvaihtoehdolla tai 21” pyörät kiillotetulla tai harmaaksi maalatulla ja kirkkaaksi koneistetulla viimeistelyllä.

Sisustus todistaa Bentleyn kyvystä luoda vertaansa vailla olevan ylellinen ja innovatiivinen moderni matkustamo. Ainutlaatuisen tyylikkään sisustuksen kohokohtia ovat erinomaisen mukavat istuimet, jotka ovat saatavilla viidessä eri värissä, sekä Bentleyn ”siivet” keskikonsolissa ja kojelaudassa. Lisävarustevaihtoehtoina on saatavilla vielä 10 lisäväriä nahkaistuimiin sekä kaksi kaksiväristä sisustusväriyhdistelmää. 

Kaikki Flying Spurit valmistetaan Bentleyn omalla tehtaalla Luoteis-Englannin Crewessä. Tuotantolaitos on maailman ensimmäinen hiilidioksidineutraali luksusautotehdas.

Suomessa Flying Spurin ladattavan hybridin hinnat vahvistuvat loppuvuodesta ja ensimmäiset autot on määrä toimittaa asiakkaille vuoden 2022 puolella.

Vastaa